Schenkingen

Hieronder vindt u een overzicht van enkele kunstwerken en kunstenaars:

Georges Fonteyn
° Sint-Niklaas, 25 juli 1903 – overleden in 1984

Hij studeerde aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas, aan de Koninklijke Academie en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen.
In al deze instellingen verwierf hij de bijzonderste prijzen, o.m. de prijs 'd’Outrelon de Try' en de 'N. De Keyzer' prijs. Georges Fonteyn werd ook geselecteerd voor de prijs van Rome. Voor al deze onderscheidingen werd hij gehuldigd door het stadsbestuur van Sint-Niklaas in 1925.

In 1942 werd hij aangesteld tot leraar aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas waar hij vele leerlingen vormde die op hun beurt belangrijke prijzen wegkaapten. Hij vervulde zijn leraarstaak met hart en ziel en heeft in zijn lange loopbaan een blijvende stempel op de ganse school gedrukt.

De stad kreeg het kunstwerk 'Heilige Familie' van Georges Fonteyn, geschonken door de heer Richard Borghgraef. Dit hangt in het portaal van de Heilige Familiekerk in het Fabiolapark.

Ernest Albert
° Berchem, 22 mei 1900 – overleden in 1976

Albert volgde lessen aan de Academie en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Rond 1927 trad hij voor het eerst naar buiten. Hij waardeerde zijn leermeesters Courtens, Hens, Pellens en Ciamberlani, maar werd ook sterk aangetrokken door het expressionisme.

De periode van 1927 tot 1938 werd de donkere periode van Albert genoemd. Toen schilderde hij portretten, naakten, marines, bloemen, dorpsgezichten en stillevens in diepe en donkere kleuren.

Als 38 jarige, na een korte grijze periode, schakelde Albert over naar een licht en kleurig palet. Hij heeft Zuid-Frankrijk, de streek van Cézanne, ontdekt. De Noordzee werd vervangen door de Middellandse Zee, de Vlaamse dorpjes door Franse. Albert schilderde toen minder portretten en stillevens.

Na de dood van zijn vrouw in 1948, huwde hij met Marcelle Peuss-Breugelmans, pianiste en lerares aan het Conservatorium van Mechelen. Een jaar later werd hij benoemd tot directeur van de Academie van Mechelen en Antwerpen. Albert ontdekte Ponsas, een dorpje nabij Valence. Hij nam er zijn intrek in een oud kasteel om in alle rust te kunnen schilderen. Hij werkte nu ook veel met gouache, ook op groot formaat. Er straalt levensvreugde uit zijn werk. Het scheppingsproces duurde tot in de jaren zestig.

Wanneer hij in 1965 als directeur op pensioen gaat, is hij al 5 jaar aan een vierde kunstperiode bezig, de periode van het paletmes. Een criticus spreekt van kleurmozaïeken. In 1965 trok hij zich samen met zijn vrouw terug in een landhuis te Kalmthout, maar in 1968 werd hij ongeneeslijk ziek. Hij bezweek er op 26 november 1976.

De vrouw van Ernest Albert schonk 11 gouaches aan de stad. Deze zijn te bewonderen aan de hoofdingang van de Stadskliniek in Sint - Niklaas.

August De Wilde
° Lokeren, 2 juni 1819 – overleden in 1886

Na zijn opleiding te Sint-Niklaas ging hij zich verder bekwamen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1851 werd hij aangesteld als directeur van de Academie in Sint-Niklaas, waar hij gedurende 35 jaar voorzitter was. Het was toen vooral een taak van artistieke aard. De directeur gaf zelf ook les in de hoogste graad.

Hij is medeoprichter van de Oudheidkundige Kring van het Land van Waas in 1861. In 1870 behaalde hij in Duinkerke, met het werk 'De liefde in de maneschijn', de prijs voor schilderkunst van de Société Dunkerquoise. 'Portret van Dame met Horloge', met olieverf op doek 70 x 57 cm, is geschonken door de familie Joos - Kurts.

Karel Mechiels
° Sint-Niklaas, 1 maart 1927 – overleden in 2017

Hij studeerde aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij was laureaat van het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas.

Karel Mechiels schonk 200 etsen aan de stad. 2 etsen hangen in Sint - Niklaas Kliniek Maria Middelares. 1 ets kan je bezichtigen in Belsele, 1 ets in Nieuwkerken en 1 ets in Sinaai.

Familie Rouvroy

Na het overlijden van onze ere-penningmeester Maurisse Rouvroy, mochten wij van de familie zijn uitgebreide collectie grafiek als schenking ontvangen.